Результати аналізів онлайн за кодом Вашого замовлення
Запис до лікаря у зручний для Вас час
Розташування та контактна інформація наших Філій
Весна – початок алергії. Пора до алерголога
Згідно зі статистичними даними, число тих, хто страждає від загострення алергії у весняний період зростає в десятки разів. Близько 85 % алергіків помічають появу ознак хвороби, починаючи з березня, адже кількість алергенів збільшується, а імунітет людини ще не встиг зміцнити після зими.
Часто навесні алергія поєднується з ГРВІ, застудою, тому що імунітет ослаблений. Погода в міжсезоння ще досить нестабільна, присутня прохолода і навіть заморозки, а багато хто з нас вже поспішають надіти легкий одяг.
Щоб уникнути розвитку алергії і вчасно почати лікування її перших проявів, рекомендується заздалегідь проконсультуватися з алергологом. У медичному центрі Салютем, розташованому в Вінниці, працюють висококваліфіковані фахівці (кардіолог, алерголог, невролог, мамолог, уролог, гастроентеролог та інші вузькопрофільні лікарі). Завдяки широкому спектру алергологічних досліджень (понад 100 алергенів) власною лабораторією вдається своєчасно виявити патологію і почати лікування.
У клініці проводяться консультації, лабораторна, інструментальна діагностика, що дає можливість лікарю підтвердити діагноз, визначити терапевтичну тактику. Залежно від показань фахівець розв’язує питання про призначення імунограми та інших аналізів, необхідних для оцінки стану здоров'я пацієнта.
Отже, що ж відноситься до весняних алергенів? Найбільшими провокаторами розвитку алергічної реакції є:
- пилок;
- домашні тварини;
- харчові продукти;
- медикаменти;
- побутова хімія, косметичні засоби, тканини (контактна алергія);
- пліснявий грибок;
- комахи.
Зауважимо, що з закінченням весни не варто розслаблятися, адже «квітучий» період триває аж до середини осені.
Найбільший дискомфорт відчувають люди від полінозу, тобто алергічної реакції на пилок рослин. Так, причиною погіршення стану може стати цвітіння берези, клена, вільхи, ліщини, кульбаби, тополі, вишні, бузку, липи та інших рослин, дерев. Потужним провокатором вважається пилок бур'янів, пік цвітіння яких припадає на середину літа.
Що стосується харчових продуктів, харчова алергія розвивається в будь-який сезон року, однак, за наявності гіперчутливості на пилок, кількість продуктів, які можуть спровокувати алергію, навесні може збільшитися. Це називається перехресна алергія.
У весняний період стають більш «небезпечними» домашні тварини, бо для них це сезон линяння. Так, вовни навколо нас стає більше, а з нею і білкових речовин, які виділяються тваринами для залучення протилежної статі в період розмноження. Усі ці речовини, що провокують розвиток алергії, проникають в дихальні шляхи людини при диханні, тим самим викликаючи захворювання.
Профілактика алергії включає:
- регулярне вологе прибирання у квартирі;
- підтримка оптимальної вологості, температури в кімнаті;
- відмова від прогулянок у вітряну погоду, коли концентрація пилу в повітрі найвища;
- прання одягу після відвідування вулиці;
- прогулянки після дощу, в тому числі провітрювання кімнати в цей час;
- гігієна, ретельний догляд за домашніми тваринами;
- використання фільтрів для повітря;
- відмова від синтетичного одягу;
- попередження контакту з косметичними засобами, побутовою хімією (заміна на гіпоалергенну).